M. Laurens alias Lőrincz Miklós 
 
JÓ KUTYA!
 
   Az ajtó nyikorgására felriadt, és gyengülő látásával már csak mosódott foltokat látott. Megpróbált lábra állni, de legyengült, hidegtől merev izmai nem engedelmeskedtek. Érezte, hogy felemelik testét a nyári konyha csontkeményre fagyott, döngölt agyagpadlójáról. Jó illatú kéz volt, emlékeztette valamire, ami nagyon rég volt. A kéz meleg takaróba burkolta és gyengéden felemelte. Olyan érzés futott át fagyott végtagjain, mint mikor még vele volt a Gazda, aki ételt-italt adott, s néha engedte, hogy megnyalja bagószagú, kérgesre öregedett csomós ujjait. Orrát friss csípős téli szél csapta meg, s tudta, hogy távolodnak mindattól, amit a Gazda rábízott, hogy őrizze.
 
***
   A gazda becsukta a csirkeól ajtaját, és mérgesen nézett lefelé a két fekete szempárba a nagy szőrcsomó között.
— Mit mondtam neked, te bolhacirkusz? — mormogott a hatalmas bajusz. — Ha még egyszer megkergeted a tyúkjaimat, akkor viszlek a sintérhez! Megértetted? Te vagy a világ legbutább kutyája, a héten már harmadjára szorulsz érte. Ma sem kapsz vacsorát, csak vizet! — a két szemöldök szigorúan húzódott. — És nincs nyüszögés meg nyalakodás!
Bundás nagyon szégyellte magát, de hát mit lehet tenni, amikor az a kopasznyakú állandóan kikezd vele? A minap is kikapirgálta azt a szép fényes és gusztusos lábszárcsontot, amit a gazda adott, hogy a viszkető fogínyét kezelgesse.
Hiába ásta jó mélyre, az a nyomorult keményorrú képes volt kikaparni onnan, és a csőrével csúnya gödröket ütött a szép sima, fényesre nyalogatott közepén. Pedig azt a Gazda adta neki. Csak és csakis neki egyedül! Duzzogva bújt be a tornác alá, és onnan pislogott ki mérgesen, közben aprókat buffogott, mérhetetlen sértődöttségében.
 
***
   Nagyon rossz előérzete volt egész este. Valami furcsát szimatolt a ház felől, alig várta, hogy a Nap végre felkeljen. Már a tyúkól tetejét érték a sugarak, és azok a nyamvadtak irgalmatlan lármát csaptak, pedig a kopasznyakú már jó sok téllel ezelőtt kegyvesztett lett a Gazdánál. Saját két szemével látta, mikor fejét vesztve meg lett büntetve, ráadásul a Gazda ráhagyta, hogy a két kaparólábat a leveses fazékból kikapva, személyesen is véglegesen elítélje. Azóta csak a háreme maradt meg, csupa kotkodáló, kétlábú tojáspottyantó. Most azok is mind megveszve rikoltoztak vízért.
A Nap csak emelkedett egyre feljebb, és a gazda ajtaja nem nyílt ki. Kétségbeesve nekiesett az ajtónak. Rágta, rúgta nyomta, ahogy bírta, pedig már felette is eljárt az idő, de most minden porcikája rosszat sejtetett… Végül a faretesz feladta a korhadt ajtófélfán, és recsegve-ropogva, szilánkokat öklendezve kifordult a helyéből…
A Gazda keze lelógott az ágyról, és alighogy érezte a megnyugtató bagószagú meleget benne. Bökdöste az orrával, próbálta óvatosan a fogai közé venni, de nem sikerült, csak halk nyöszörgés volt rá a válasz… A rémülettől vonyítva átugrotta a kaput (pedig már tizenkét éves is elmúlt), és meg sem állt a szomszédos tanyáig.
 
***
A mentő a kapu előtt állt meg, és idegenek siserahada lepte el a házat. Bundás a nagy sürgés-forgás közepette csendben, szorongva nézett hol a Gazdára, hol azokra, akik körötte tüsténkedtek. Furcsa rudakkal megemelhető hófehér ágyat hoztak, és a Gazdát feltették rá. Rémülten futott volna hozzá, de szelíden félretolták.
— Bundás — hallatszott a gazda erőtlen hangja — vigyázz a házra… Te jó kutya vagy! ... A legjobb!
 
*** 
Vigyázz a házra!” — visszhangzott a fejében, ahogy távolodott a meleg takaróba bújtatva, ahová a jó illatú kéz emelte. Minden erejét összeszedve kitépte magát a karok közül, és visszafutott a házuk küszöbéig, ahol egész testében remegve leroskadt. Érezte még, ahogy egy ásóktól kérges, bütykös meleg kéz végigsimítja csatakos csomókba gubancolódott, vénségtől fakó bundáját. Testét jóleső melegség járta át, és a nagy bajusz csak ennyit szólt; csendes nyugodt hangon: "Jó kutya vagy! ... A legjobb!"
 
***
A falubéliek sokáig mesélgettek róla, hogy az öreg Kántor tanyáján mi történt. Elmesélték, hogy az öreget egy nap szélütés érte, és a kutyája ráncigálta át a szomszédját a nadrágja szárába kapaszkodva, de végül is mindhiába.
Az öreg harmadnapra elhunyt a megyei kórházban. Azt is beszélték, hogy a kutyája maga rágta ki a tyúkól ajtaját, hogy a baromfiknak legyen mit inni és kapirgálni. Senki fiát nem engedett a közelükbe. Még a szomszédot sem, pedig az hordott élelmet és vizet a kutyának. Végül az öregség vitt el minden szárnyast, de a kutya nem tágított.
Három éven át őrizte a házat egymaga. A szomszéd hívta ki rá az állatorvost, mikor oltani kellett. Aztán egy kemény télen a szomszéd is nagyon beteg lett, és felhívta az állatvédőket, hogy menhelyre vigyék. Az állatvédők jöttek is harmadnapra, de az öreg eb kitépte magát a kezükből, és visszaszökött a házhoz. Akkor pusztult el a szegény pára. Ott, a házuk küszöbén lehelte ki a lelkét örökre.
 
- 2011. január 11-
 
 
Utószó:
A történetnek valós  inspirációs alapja a  Kisherceg Gazdikereső és Állatkereső oldalának hirdetése volt.
 
 
 

 

Hozzászólások:

Csodálatos

Kovycs 59 | 2014.11.25

Nagyon meghatott írásod, kérges bányászlelkemet , annyira elérte ,hogy egy könnycseppet is el kellet morzsolnom!
Köszönöm ,hogy olvashattam!
Kovács László

kérdés

Dombok Alján | 2014.07.01

Kedves Miklós!

Van egy most induló művészeti oldalam, ahol kortárs magyar alkotók munkáit osztom meg, természetesen név megjelölésével, változtatás nélkül.
A képzőművészeti anyag nagyon erős, viszont kevés az igazán jó vers és kisebb novella.

Kérésem, kérdésem: Megoszthatom munkáidat?

Mielőtt válaszolsz, kérlek nézd meg az oldal profilját, hogy dönteni tudj. Címe: Dombok Alján

Üdvözlettel: D. A.

Észrevétel

Kocsis Bözsi | 2014.06.30

Nagyon szép, szomorú történet. Meghatóan van leírva. Gratulálok. Az ember leghűségesebb barátja "B" mindig is a kutya volt és az is marad!

Re:Észrevétel

M. Laurens (szerző) | 2014.07.01

Köszönet az olvasásért, kedves Kocsis Bözsi!
/ Miklós /

Szomorú

Vilhelem Margareta | 2014.06.24

Egy kissé meg sirattál kedves Miklós,,,,nemis akartam elolvasni,,mert az állatokkal kapcsolatos dolgok mindig nyomot hagynak bennem.,,
nem tudjuk eléggé értékelni öket úgy ,ahogy megérdemelnék,,,
gratulálok ,hogy ilyen szivszoritóan megirtad,,tisztelettel,,,,Babu

Re:Szomorú

M. Laurens (szerző) | 2014.06.24

Köszönöm szépen az olvasást , drága Babu!

vélemény

Jártó Róza | 2014.06.24

Kedves Miklós!

Nem voltam még 50 éves amikor Tappancs az én Kutyám még kölyökként hozzám került. Volt már pár kutyán amióta ebbe a kis házban élek, de egyik se Tappancs volt. De felette is, ahogy felettem is elszállt az idő. 14 évesen köszöntünk el egymástól. Sokáig gyászoltam. Jó pár hónapig nem volt aki Őrizze a kis otthonom. Most pár hete aztán megláttam egy fényképet. Az állatvédők tették az újságba. Én meg egyenesen bele szerette. Abba a meleg barna szemeibe, vagy a zsemleszínű szőrébe? A lényeg, hogy amikor betöltötte a három hónapot Mazsi, elhozta nekem a gyepmester. szerződéssel, oltási könyvvel. Most itt ülök és aggódom. Mi lesz ha nem élem meg azt az időt ami az ő élete vége is lesz? Mi lesz ha nem lesz egy ember aki enni add majd neki. Annyi a kérdés... hisz most négy hónaposan is úgy néz rám mint Tappancs. Kedves Miklós! Túl sok most nálam a kérdés... de a felelősség is.

Szeretettel: Jártó Róza

Re:vélemény

M. Laurens (szerző) | 2014.06.24

Köszönet az olvasásért, Róza kedves !

Új hozzászólás hozzáadása